Werken bij B-happy

GZC Beuningen

Gezondheidscentrum Julianaplein

Op de plaats van de oude Aldi is Gezondheidscentrum Julianaplein in Beuningen gerealiseerd. Architect Cor Mastenbroek tekende een tweeënhalf laags gebouw binnen de kaders van het oude gebouw. De begane grond bestaat uit metselwerk penanten met grote gevelopeningen. Daarop komt een volume bekleed met hout. Over de helft van het gebouw komt een derde laag dat een steile kap krijgt in een felsplaat. Een aantal doorlopende puien maken de verbinding tussen deze lagen.

Uitdaging in binnenstedelijk bouwen

Het kavel ligt in het centrum van Beuningen aan een winkelstraat. Daarbij wordt het beschikbare kavel volledig bebouwd. De beschikbare ruimte is hierdoor zeer beperkt. Voor de realisatie is gebruik gemaakt van het parkeerterrein achter het gebouw. Door een slimme hoekoplossing in de steiger kan het bouwterrein en ook de naastgelegen Lidl bevoorraad worden.

Door de beperkte ruimte is montagebouw van prefab gebouwdelen een must. Aangevoerde gebouwdelen worden direct gemonteerd wat een korte bouwtijd en een hoogwaardig gebouw oplevert. Voor het casco is een staalskelet met betonvloeren en een houten gevel en kap ideaal voor deze bouwmethode.

Houtbouw is snel, licht & efficiënt

Door de hoge mate van prefab en doordat houtbouw geen droogtijd heeft, kan er naar verhouding snel gebouwd worden (zelfs in de winter). De werkdruk voor het personeel is daardoor lager en de omgeving heeft minder overlast van de werkzaamheden. Dat alles terwijl de verduurzaming en bebouwing van het binnenstedelijk gebied doorgaat!

Met elk houtbouwproject verrijken we de bio-based bouwwereld

Geen lucht transporteren

Het ontwerp van de begane grond van Gezondheidscentrum Beuningen bestaat uit veel grote ramen. Waar vanuit de traditionele prefab gedachte volledige wanden met openingen zouden worden geproduceerd, hebben wij dat anders gedaan. Wij hebben voor deze situatie kleine, handzame elementen gemodelleerd en geproduceerd. Het voordeel van die werkwijze is dat er geen “lucht” getransporteerd wordt en we bewust omgaan met onze verplaatsingen.

Locatie

Julianaplein 136-138, 6641 CT Beuningen

Programma

Drie huisartsenpraktijken, apotheek, prikpost en andere paramedisch disciplines.

Status

In uitvoering

Vanuit de B-group zijn er diverse bijdragen geleverd aan GZC Beuningen. B-happy realisatie is verantwoordelijk voor de realisatie van het casco waarbij B-smart de onderbouw en B-leaf de houten gevelinvulling hebben gerealiseerd.

Opdrachtgever

Huisartsenpraktijk G.A.J.M. Theeuwen

Architectuur en projectmanagement

Cor Mastenbroek

Constructie

Bouwadviesburo Baas

Advies

Buro Bartosz

Cascoaannemer

B-happy realisatie: Joost Huijgen, Joost van ’t Klooster en Mannes Wietsma

Onderbouw

B-smart fundering

Houtbouw

B-leaf systeembouw